Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
15 Rum och kök, centralt beläget, goda kommunikationer.
15 Rum och kök, centralt beläget, goda kommunikationer.

Victoria och Daniel flyttar in på Haga slott

Publicerad: 2009-04-25

Regeringen meddelade idag att de kommer överlåta hyreskontraktet för Haga slott vid Brunnsviken i Solna till kungafamiljen för att kronprinsessparet ska kunna bo där. Detta berättade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en pressträff i Rosenbad igår.

Statsministern, som av någon anledning hade en brun kletig illaluktande substans smetad kring munnen, presenterade Regeringens avsikt att ge kungafamiljen ett förstahands hyreskontrakt för Haga slott;

- Jag har precis träffat Carl-Gustav och diskuterat detta med honom, vi tänkte att Slottet är en alldeles utmärkt bostad för ett kronprinsessepar. Jag tror att svenska folket känner en väldig värme och glädje över att kronprinsessan och Daniel Westling ska gifta sig. Jag hoppas att de ska känna att Hagaslottet blir ett bra hem och en bra miljö för familjebildning, berättade statsministern.

Dessutom berättade statsministern även om den rent administrativa situationen för slottet;
- I dag är det Regeringen som disponerar slottet och betalar 2,2 miljoner skattepengar om året i hyra för Haga slott. Istället blir det nu Kungliga hovstaterna som betalar 2,2 miljoner kronor skattepengar i om året istället. Alltså en besparing för staten med 2,2 miljoner, typ.

Reinfeldt har även beordrat Arbetsförmedlingen att tvångskommendera 120 långtidsarbetslösa som kommer flyttas till Hagaparken och bo i stugor och hyddor kring Hagaslottet för att tjäna som tjänstefolk och bommullsplockare.

Området kring Haga kommer nu även att spärras av och ställas under kungligt inflytade vilket innebär att Victoria och hennes gemål får utöva sina kungliga privilegier där. De lokala invånarna blir skyldiga att erlägga skatt till paret. Bland de kungliga privilegierna återfinns även jaktprivilegiet, endast kronprinsessan eller hennes gemål kan med sällskap jaga hjort och vildsvin inom markerna, Daniel Westling får dessutom som hushållets patriark rättigheten till primae noctum, husbondens rätt att ta oskulden av bygdens ungmöer innan de bortgiftes.

Samhällets reaktioner har inte låtit vänta på sig, Republikanska föreningens presstalesmanskvinna Anneli Karlsson-Björck berättar;
- I vanliga fall är det kungahuset som vi motsätter oss, men i detta fall är det främst Fredrik Reinfeldts försök att spela mysgubbe med hela svenska folket som fått oss att må så jävla illa, hela styrelsen har legat dubbelvikt och avföringen är en 2:a Bristolskalan.

Facebookgruppen "Vägra betala Victoria och Daniels nya slott" bildades under förmiddagen, kort därefter bildades motgruppen "Jag betalar gärna Victoria och Daniels slott", därpå motmotgruppen "Jag tänker absolut vägra betala Victoria och Daniels nya slott" och kort därefter motmotmotgruppen "Jag betalar jättegärna Victoria och Daniels nya slott".

Barassa Berhanu 27, som stått i bostadskö i fyra år utan att ännu fått sig en egen bostad kommenterar;
- Ja detta är ju verkligen glädjande, bostad efter bara en dag, den bostadskön vill jag gå med i, vart finns den?

Veronika Mamilksson, verksamhetschef vid Stadsmissionen kommenterar;
- Om vi har tur så kan vi få en gammal tågvagn för de hemlösa att sova i om nätterna, men det har debatterats i 14 månader nu och lär ta minst 12 månader till att fatta ett beslut om.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam