Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
I Etiopien råder nu Simonyi-feber i väntan på hans rymdresa.
I Etiopien råder nu Simonyi-feber i väntan på hans rymdresa.

Microsoftmiljardär skriver rymdhistoria

Publicerad: 2009-03-07

Miljardären Charles Simonyi 60, figurerade senast i de svenska tidningarna i November 2008 då han gifte sig med svenska Lisa Persdotter 28 i Göteborg. Ett bröllop som besöktes både av Mick Jagger och hans forna chef på Microsoft, Bill Gates. Charles Simonyi är hjärnan bakom de populära Microsoft Office applikationerna Excel och Word.

2007 åkte han på rymdresa som första rymdturisten i historien, men nu är det alltså dags för en andra resa vilket kommer sätta ett historiskt rekord för antalet gånger en civil person åkt till rymden. En resa som kostar 35 miljoner dollar och varar i tretton dagar, ungefär 66 miljoner svenska kronor per dag.

Hans fru Lisa Persdotter berättar;

- I helgen skall jag resa till Moskva och hälsa på min make. Detta är sista helgen jag kan tigga pengar av honom innan han flyger upp i rymden så då får jag åka till honom.

Anledningen till att Charles Simonyi befinner sig i Moskva är för att han har tränat inför den 13 dagar långa rymdresan i Star City utanför Moskva.

- Nästa gång vi ses så är det dagen innan han reser, men då med en glasvägg mellan oss eftersom hans kropp måste ställas om till ett annorlunda tryck och med den ivägen kan han såklart inte ge mig några pengar, berättar Lisa Persdotter.

Charles kommer att färdas till den internationella rymdstationen ISS och färden kommer att ske i en Rysk så kallad Soyuz-raket. Den ryska rymdfarkosten nyttjas nu oftare än den amerikanska farkosten Discovery OV-103 vilken haft ett par allvarliga incidenter nyligen, bland annat när Discoveryskeppet Columbia kraschade i Texas Februari 2003 och hela dess besättning dog.

Ulf Enroth, en av de nyligen varslade arbetarna vid SAAB-fabriken i Trollhättan kommenterar Charles resa;

- Först av allt måste jag säga att jag är glad att Charles och hans 32 år yngre fru Lisa funnit varandra här i livet.
Sen vill jag önska Charles en lyckad resa ut i rymden, det är verkligen kul att han kan bränna 35 miljoner dollar utan att blinka på en sån här resa det får mig verkligen att må bra inombords, trevlig resa Charles!

Carl-Niklas Larsson 25 från Härnösand, medlem av Piratpartiet och Piratebayanhängare har även kommenterat Charles resa;

- Nu känns det väldigt förarligt att jag aldrig betalat för Microsoft Word eller Excel för då hade jag kunnat ha en liten del i det här fantastiska rymdäventyret som Charles ska bege sig ut på! Om jag köper Windows 7 så kanske jag kan vara med på ett litet hörn för nästa snuskigt rika miljardär som bestämmer sig för att åka upp i rymden och vara där i två veckor.

Resan har även uppmärksammats utomlands och Aamina Bekele 26,  från sydvästra Etiopien berättar;

- När vi först hörde om rymdresan trodde vi inte våra öron, tänk att här ska en man åka ut i rymden! Det är så inspirerande och motiverande för oss alla här i Etiopien. Det lyfte allas våra humör när vi föreställde oss hur Charles kommer att sväva runt helt viktlös på rymdstationen. Trots att jag bara väger 23 kg skulle jag också tycka det var spännande att få uppleva total viktlöshet!


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev