Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Japp det finns en värld utanför pyttelilla Sverige och de kan inte prata svenska.
Japp det finns en värld utanför pyttelilla Sverige och de kan inte prata svenska.

Sverige fortfarande pyttelitet och tråkigt

Publicerad: 2009-06-21

Sverige hamnade nyligen på bottenplacering i en undersökning där synen på andra länders kultur undersöktes. Rankningen baseras på den så kallade Nation Brands Index-undersökningen som görs i samarbete med Svenska institutet och mäter styrkan i länders varumärken på sex områden. Ett av dessa är kultur och kulturarv. Mätningen bygger på undersökningar i tjugo länder och rankar femtio länder.

Svenskarna själva hade dock gett sitt eget land toppbetyg, men av övriga länder fick Sverige en bottenplacering, ingen visste något om svensk kultur förutom IKEA, ABBA och Ingmar Bergman. Resultatet kommer som en överraskning för den del del av svenska befolkningen som inte rest någonstans längre än Malaga och aldrig upptäckt att det finns en värld utanför Sverige.

Göran Brynolfson, 44 årig långtradarchaffis och allmän slodare berättar;
- Svensk kultur är så jävla bra, jag är förvånad att folk i resten av världen inte känner till så mycket om den. Jag trodde till exempel att svensk musik skulle vara mer känd, särskilt som jag brukar ta med mig mina Thomas Ledin CD-skivor till Thailand och spela på högsta volym på hotelrummet när vi sitter och värmer inför krogrundan i Pattaya.

I detta uttalande får Brynolfson stöd från sin kamrat Krister Sverkersson 42;
- Ja för fan jag brukar köra jättehög svensk musik på hotellet när jag är på Gran Canaria, mycket Marcoolio och så blir det. Och svensk litteratur har jag också lämnat kvar efter mig på hotellrummet som de kan läsa, mest då i form av FIB-aktuellt och Cats då.

Kulturexperten Sven-Erik Jonasson dekanus vid Kulturvetenskapliga institutionen Stockholms Universitet berättar;
- Vårt land är bland de minsta i världen, vår befolkning utgör en promille av planetens totala befolkning och nästintill all kultur vi producerar är på vårt modersspråk, vad är det för korkskallar som blev förvånade över resultatet?


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby