Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 Februari 2024
 
I Upplands-Väsby har vandalismen helt upphört efter att man installerat nya övervakningskameror från Sydkorea.
I Upplands-Väsby har vandalismen helt upphört efter att man installerat nya övervakningskameror från Sydkorea.

Sydkoreansk övervakningskamera stoppar vandalism

Publicerad: 2009-09-09

En storsatsning på övervakningskameror har lett till drastiskt minskade kostnader för skadegörelse i Upplands Väsby utanför Stockholm. De avancerade övervakningskamerorna är importerade från Sydkorea och reagerar på rörelse och mänskliga former, när de iakttar en människa varnar de personen innan de använder sin inbyggda kulspruta.

De talande kamerorna aktiveras när någon kommer inom ett specifikt område och sedan sänds bilden till en bevakningscentral i Stockholm där det finns väktare som tittar på tv-skärmar. Samtidigt pekar även kameran ut med ett lasersikte så att den observerade personen vet om att den är iakttagen. Ifall ingen väktare finns tillgänglig kan också kameran agera på eget initativ och varna samt skjuta mot inkräktaren.

- Det räcker oftast med en varningssalva för att man ska skrämma iväg några ynglingar som står och hänger, berättar Arne Svenningsson, väktare anställd vid Partenas bevakningscentral.

- Häromdagen var det några punkare som roundkickade en papperskorg, eller de tänkte göra det i varje fall, så jag satte en salva i marken bredvid dem, de fick en jävla fart därifrån efter det, skrockar Arne.

Upplands Väsbys kommunledning tycker att kamerorna är bra, trots de höga kostnaderna att importera dem från Sydkorea, underhåll och ammunition så betalar de av sig i längden. Under 2007 uppgick kostnaderna för glaskross, brand, inbrott och klotter på kommunens skolor till nära 5 miljoner kronor. Kostnaderna för skadegörelse har minskat med minst 50 procent sedan kamerorna sattes upp och vid ett par tillfällen har man dessutom lyckats med headshot på skadegörare som inte hunnit springa sin väg.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD
Annons