Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Mexikanerna hade smugglats in i Sverige i väskor och levde under miserabla förhållanden.
Mexikanerna hade smugglats in i Sverige i väskor och levde under miserabla förhållanden.

Bredbandsbolaget fällt för trafficking

Publicerad: 2009-06-01

Bredbandsbolaget har fällts för trafficking efter att det avslöjats att de smugglat in fyra mexikaner olagligt över Sveriges gränser. Mexikanerna, som är traditionella Mariachi-musiker, har tvingats spela musik i upp till 12 timmar per dag, deras löner har varit undermåliga och de har haft extremt begränsat utrymme att vistas i och sova på.

Det var när Bredbandsbolagets nya reklamfilm visades på TV som flera tv-tittare reagerade och anmälde reklamen till polisen.
- Det stämmer att vi tog emot flera samtal från oroade tittare, de uttryckte oro över att så många som fyra vuxna män alla var inlåsta i ett så litet utrymme. Det var också då vi misstänkte att det låg något mera bakom detta, det var då vi beslutade oss för för att starta en utredning, berättar kriminalinspektör Joel Skwettson.

Polisen följde upp de spår man hade i utredningen och vid en inspektion av Bredbansbolagets kontor på Katarinavägen i Stockholm hittades mexikanerna inlåsta i ett källarutrymme. Polisen Andreas Jakobsson var en av de poliser som hittade mexikanerna, han berättar att de var tacksamma att äntligen bli släppta fria. Mexikanerna själva visste inte ens vilket land de befann sig i, bara att de var tvungna att spela Mariachi-musik varje dag, till en början bara under reklaminspelningar, men sedan även på Bredbandsbolagets kontor och lunchmatsal.
- Det var en svensk kille som tog hand om oss, Henrik, han tog hand om våra pass och sa att vi skulle tjäna pengar om vi bara samarbetade. Han var snäll mot oss i början, men sen ställde han fler och fler krav, sen var det för sent för oss att säga ifrån, han hade ju våra pass och våra pengar, allting, berättar Ernesto Ramirez-Vega, en av de underhållare som smugglades in från Mexico.

Bredbandsbolaget påstår att de inte känner till hur mexikanerna hamnat i Sverige, utan att de anställt dem via en bemanningsbyrå. Bemanningsbyrån i sin tur hade försäkrat bredbandsbolaget om att mexikanerna inte var mexikaner utan svensk-chilenare som hade svenskt medborgarskap och därmed inte hade några problem med att vistas och arbeta inom EU.
- Vi har blivit duperade, vi har agerat i god tro hela tiden, vi trodde att de var chilenare från Jakobsberg, de sa så till oss! Berättar marknadsföringsansvarig vid Bredbandsbolaget, Eleonora Helmersson.

En anställd vid Bredbandsbolaget som vill förbli anonym har dock en helt annan version av händelseförloppet;
- De vill alltid göra allting för billigast möjliga budget här, så de beställde Mexikanerna via Internet. De blev skickade hit i väskor med löfte om ett säsongsjobb som underhållare vid en Mexikansk tapas-restaurang på Kanarieöarna.

- Istället kom de till Sverige och har tvingats till tvångsarbete och dessutom bott i usla förhållanden i en källare, allt för att någon PR-byrå drömt ihop en reklamsnutt där de behövde Mariachis. Jag har bara blivit mer och mer disillusionerad sen jag började jobba här, den finansiella krisen drabbar visserligen alla men detta var riktigt lågt.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam