Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
13 April 2024
 
Arga kajor offer för posttraumatisk mellandagsstress.
Arga kajor offer för posttraumatisk mellandagsstress.

Döda kajor var inte muslimska självmordsbombare

Publicerad: 2011-01-05

När man tidigt på onsdagsmorgonen fann hundratals döda kajor i Falköping kom rykten snart i svang att det skulle röra sig om muslimska självmordsfåglar. Ryktena kunde snart avfärdas då en expert på Sveriges ornitologiska förening, Kaj Vogel, kunde berätta att det handlade om svenska stannfåglar:

- Eftersom kajan är född in i den protestantiska kyrkan, kan den knappast bli en självmordsbombare eller annan typ av terrorist. Snarare handlar det om kajor som råkat ut för posttraumatisk julstress, de har drabbats av mellandagsreans uppdämda aggressioner. Ingenting är billigt, allt är slut och köerna till byten och återköp är lika långa som köerna till kassorna var innan jul.

Kajorna blir helt enkelt ursinniga och höga halter av adrenalin får dem att kollektivt explodera. Detta är förvisso ett nytt fenomen, men forskarna tror att vi kommer se mer av detta i framtiden:

- Den samlade mängden adrenalin i luften har blivit märkbart högre och också djur i stadsnära miljö påverkas av mänsklig ilska. Döda fåglar i drivor längs vägar och i parker är en syn vi kommer att få vänja oss vid.

 


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: SkD TV 4 SvD SR NLT UNT AB AB 2 DN GP Exp Exp 2 Exp 3 SvD 2
Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam