Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Peb (Stig-Örjan Svensson) äter oftast ensam i Hembyskolans matsal.
Peb (Stig-Örjan Svensson) äter oftast ensam i Hembyskolans matsal.

Gothpojke fick inte vara med på skolfotot

Publicerad: 2009-09-07

Gothpojken Peb Zantzare (riktigt namn Stig-Örjan Svensson), som går i klass 9C på Hembyskolan i Vagnhärad nekades i veckan att vara med på klassfotot. Fotografen ansåg att Zeb hade klätt ut sig och enligt skolans policy skulle han inte få medverka i skolfotot.

Peb berättar för Svenskbladet om hur han upplevde händelsen;
- Detta är precis varför jag sitter inne på mitt rum hela dagarna och skriver dikter i skenet av stearinljus, ingen vill acceptera mig för den jag är, buhuu! Zeb gråter och frustar i ett par minuter innan han tårögt kan fortsätta intervjuen.

- Jag har alltid haft vitt smink på mig, och när vi skulle fotas inför skolfotot hade jag vitt smink och svart läppstift, förutom min vanliga utstyrsel med läderjacka och hundhalsband, det hör till min latent homosexuella musikstil, berättar Peb.

Just på grund av sminkningen vägrade fotografen Peb att medverka, Svenskt skolfoto har en etisk plattform över vad man inte vill ha med i en skolkatalog och dessutom tillkommer skolans enskilda regler. Hedebyskolans bildpolicy säger att bilder ska vara helt rena från spex, utklädnad, skyltar, husdjur, kepsar och huvor.

Trots att Peb Zantzare förklarade att stilen var hans och ingen utklädnad blev han nekad.
- Jag känner mig väldigt kränkt och ledsen, men samtidigt jävligt glad att någon äntligen reagerat på mitt tonårsuppror, jag ÄR den enda gotharen i Vagnhärad, och nu vet HELA Sverige om det! De vet om mitt lidande!

Han var dock inte ensam om att bli hemskickad, skolfotografen skickade även hem en pojke med ursprung från Nigeria med uppmaningen att han skulle "tvätta händer och ansikte" eftersom "inget spex får ske i skolans klassfoton". En synskadad pojke med vit käpp blev även han hemskickad med kommentaren att han "inte skulle leka med skolans egendom" samt "genast lägga tillbaka pekpinnen där han tagit den".

Peb Zantares mamma,  låter hälsa att Stig-Örjan antagligen mår bra, men att det är svårt att avgöra eftersom han bara sitter ingstängd på sitt rum hela dagarna och skriver deprimerande dikter.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SN Aftonbladet
Annons