Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Kjell tycker att de långa jourtimmarna på natten är tråkiga, så han spelar CS.
Kjell tycker att de långa jourtimmarna på natten är tråkiga, så han spelar CS.

Kjell 27 år bakom Tele2:s haveri

Publicerad: 2009-11-04

Miljoner av Tele2-kunder har inte kunnat använda sina mobiltelefoner under onsdagen, företagets mobiltelefonnät havererade tidigt på morgonen och Tele2 anger nu en sorts dominoeffekt som anledningen.

En för mobilnätet kritisk server slogs ut under natten, vilket orsakade kommunikationsfel med andra servrar, när kunder sedan under morgonen startade sina telefoner växte problemet.
- Det blir en oerhörd belastning på växlarna när alla kunder försöker använda sina mobiler samtidigt, detta slog ut hela vårt nätverk, säger företagets presschef Gunnar Ohlin.
Fortfarande vid klockan ett, efter hela sju timmars avbrott, låg fortfarande hela mobilnätet nere.

Svenskbladet kan nu bekräfta att Kjell Berlind, 27 år, drifttekniker vid Tele2 är den som ligger bakom avbrottet, under sena jourtimmar på tisdagen installerade han en så kallad Counterstrikeserver på en för företaget kritisk linuxserver. Detta uppges ha skett runtt kl 21 på tisdagen, Kjell spelade sedan Counterstrike med sina kamrater under ett par timmar tills hans jour slutade klockan 3 på morgonen.

Servern stod dock fortfarande igång under natten och i och med den bra tillgången till bandbredd blev den enormt populär och mer och mer resurser togs av serverns processor togs upp av den, till slut kraschade servern och orsakade den dominoeffekt som nu slagit ut hela nätverket.

Kjell berättar själv om sitt tilltag under gårdagsnatten;
- Det är så himla tråkigt att ha jour förstår ni, man måste underhålla sig på något vis liksom, och jag har redan slagit alla mina rekord i MS-röj. Vad spelar det för roll om vi spelar lite CS liksom, vi är ju ändå där ifall någonting händer.

Idag är dock Kjell rätt förlägen och uppger för Svenskbladet att han överväger att sjukskriva sig så att han slipper gå till serverhallen ikväll.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD DN2 Exp IDG HD DN3
Annons