Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Samer skjuts av för att rädda den svenska samestammen, men Carlgren vill bara skjuta Robin Hood.
Samer skjuts av för att rädda den svenska samestammen, men Carlgren vill bara skjuta Robin Hood.

Carlgren på samejakt: Det är Robin Hood jag vill ha

Publicerad: 2011-01-17

Svenskbladets reporter har fått möjlighet att följa med ett jaktlag ut på de lappländska vidderna.

Det är kallt, jägarna är välklädda, dricker medhavt kaffe och väntar tyst och tålmodigt på att skymningen ska lätta. Inne i en stuga i närheten sitter en man med grön mössa och halvsover mot en vägg. Det är något bekant över honom. Han mumlar i sömnen:

- Robin Hood, det är Robin Hood jag vill ha! Han gnyr, vänder sig om och stoppar tummen i munnen.

Utanför står två äldre herrar, den ene viftar med sitt gevär medan han ivrigt gestikulerar och väser på bred norrländska:

- Jag känner på mig att lappkramarna kommer att förstöra för oss när som helst.

- Självklart, men rikta den där slangbellan åt ett annat håll, svarar den andre gamle mannen.

- Var inte orolig, chefen, hon är säkrad gamla Bettan.

Varvid ett skott brinner av och träffar en av jakthundarna.

- Var är lappen? frågar flera av jägarna och kommer springande mot hunden. Var är den satans lappen som dödade Pompe?

- Han sprang åt det hållet, säger mannen som sköt Pompe. Ingen gör någon ansats för att ta upp jakten på en förmodad hundmördare.

- Titta här, säger en annan jägare och håller upp den nyskjutna hunden framför min näsa, ser du vad lappjäveln gör? Skjuter vår älskade Pompe! Sen slänger han ner hunden i en nygrävd grop där det redan ligger tre skjutna hundar. Stämningen är hatisk och full av adrenalin. Man vädrar blod. Man vill ha korn på samerna.

Nu kommer mannen som sov ut från stugan. Lite sömndrucken, med mosigt ansikte och den gröna jägarmössan på sned, och plötsligt känner jag igen honom, det är vår miljöminister, Andreas Carlgren, ansvarig för avskjutningen av samer. Men varför pratade han om Robin Hood?

Jag dristar mig till att gå fram och fråga.

- Robin Hood? Vad vet du om Robin Hood? frågar han ilsket.

Herr Carlgren nämnde Robin Hood… förut.

- Jasså. Robin Hood, det är den där satans mannen som inte är en man. En räv är vad det är. En vänsterräv i gröna fjällrävenkläder som startar protestgrupper på facebook, lägger filmer på youtube och skriver listor som han skickar till regeringen. Han är jättejobbig. Ett hot mot rikets säkerhet.

- Han vill att vi ska kräva högre skatter för att säkra välfärden för de fattiga. Har du hört något så dumt? Det finns inga fattiga och sjuka i det här landet, det finns bara lata bidragsfuskare. Och så vi vanligt hederligt folk. Och fulla jägare. Men de är en kategori för sig.

- Och så vill han rädda samerna. Robin Hood förstår inte att vi skjuter av samer för att rädda stammen. De är utrotningshotade så vi måste skjuta av dem, annars riskerar gruppen att bli svag på grund av inavel.

- Och så är det ju bra att lätta på trycket. Du vet hatet mellan norrlänningar och samer som pågått i så många år. De kanske inte kommer att hata varandra lika mycket, om jägarna får skjuta av en 20-30 samer om året.

Andreas Carlgren drar mig lite åt sidan och väser förtroligt:

- Vet du att jag skiter egentligen i alla dessa samer och bonnläpparna till jägare och hundjävlarna som alla heter Pompe, har du träffat nån av Pomparna? Det finns massor av dem, jägarna är så fulla att de skjuter fler hundar än samer och vissa siktar mer på varandra, det är konkurrensen, alla vill ju skjuta samen, men det finns inte så många samer att skjuta, så de skjuter varandra. Och hundarna.

- Jag vill bara skjuta Robin Hood. Och jag ska nog få nån fyllskalle till jägare att tro att Robin Hood är en same i gröna kläder. På avstånd ser allt ut som villebråd. Sen blir det lugnt på facebook. Och vi kan sänka skatter och privatisera utan att nån grönklädd jävla fjällräv stör ordningen.

Ett sms anländer till jaktgruppen. Klockan är 9:35 och de första samerna är skjutna, ett alfapar. Honan var gravid.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: Vargreviret Rovdjur GP Svensk jakt afonbladet DN DN2 DN3 SvD SvD2 Exp TV4 SvT GP DN4 SR Alliansfritt
Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam