Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Vad vill man egentligen säga med att bära tomteluva till vardags?
Vad vill man egentligen säga med att bära tomteluva till vardags?

Tomtegalningar rör sig mitt ibland oss

Publicerad: 2009-12-22

Mediakillen Markus Edström orsakade under tisdagen debatt med sin Facebookstatus, statusmeddelandet lydde "Har jävligt svårt för folk som har tomteluva som riktig mössa". Magnus fortsatte förklarade sedan mer ingående vad han menade innan han fortsatte sin firad mot tomteluvor;
- Människor i tunnelbanan eller utomhus som istället för vanlig mössa att värma skallen med går runt i tomteluva. Vaffan, vad vill de säga med det?

Magnus statusmeddelande och efterföljande kommentar har nu utlöst en våldsam debatt om tomteluvors vara eller icke vara på diverse bloggar och forum. Åsikterna delar sig i ett antal olika läger, alltifrån de som tycker att tomteluvor är roliga till de som tycker att tomteluva till vardags är exempel på den sorts putslustiga humor som dog ur med Thor Modéen och att den inte förtjänar att återvända på minst 70 år till.

En av de större falangerna anser att tomteluvor är ok att bära när man är utklädd till tomte på julafton eller ifall man ska gå luciatåg, andra grupperingar tycker dock att man ska vara liberal och att det är helt ok att ha tomteluva på sig på vägen till jobbet eller när man storhandlar på Willys.

Är tomteluvan en oskyldig julsymbol? Vilka är det egentligen som bär tomteluva på stan? Svenskbladet gjorde en grävande undersökning av ett antal tomteluvsbärare som siktats i Stockholm. En av dessa personer är Sebastian Almqvist, en 43-årig fårtarmssorterare som gått klädd i tomtekläder varje jul tolv år i rad.
- Jag älskar julen och jultomten och jag har julpynt året om där hemma med en julgran i varje rum. På julen har jag också sjuttio olika julbelysningar på huset, men jag är tvungen att ta ned dem resten av året eftersom grannarna hotade att ta mig till domstol.

Sebastian anser att han diskrimineras av det svenska samhället bara för att han tycker om julen;
- Min chef förbjöd mig dessutom att bära hela tomtemunderingen på kontoret, nu får jag nöja mig med bara tomteluvan, men där hemma har jag såklart allting på mig, inklusive skägget.

Vad Sebastian inte berättar är att han har ett kriminellt förflutet, han har åtskilliga domar för olaga intrång och inbrott. Under veckorna kring jul har han tidigare år brutit sig in hos familjer och överraskat dem när de sovit genom att dundra;
- Hå hå hå! Finns här några snälla barn?

Anette Andersen är ett av de många offer som Sebastian trakasserade, för tre år sedan vaknade hon en lördagsmorgon och hittade altandörren uppbruten. I vardagsrummet satt en man utklädd till tomte och öppnade barnens presenter, vilka han var i färd med att slå in i nytt omslagspapper.
- Jag var livrädd, det stod klart efter att han sagt "Hå hå hå, finns här några barn" att han var ute efter mina pojkar.

Hon lyckades som tur var kasta ut Sebastian genom att använda en av sin makes golfklubbor, i den efterföljande rättegången hävdade Sebastian att altandörren stått öppen och att han bara ville "snygga till" presenterna under granen genom att använda "jultomtens eget omslagspapper". Eftersom Sebastian inte stal någonting fick han ett milt straff och var ute till nästa jul igen.

Svenskbladets efterforskningar visar att åtskilliga av de män som bär tomteluva till vardags har liknande bakgrund och att det finns stor anledning att akta sig för dessa individer då de kan vara särskilt oberäkneliga dagarna innan julafton.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD Aftonbladet DN
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev