Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Mönsterås sagoland håller på att dra till sig en bunt verklighetsfrånvända miffon.
Mönsterås sagoland håller på att dra till sig en bunt verklighetsfrånvända miffon.

Tusentals vill flytta till Mönsterås sagoland

Publicerad: 2010-06-18

På tisdagen offentliggjordes planerna på att bygga en enorm nöjespark med sagotema utanför Mönsterås i Kalmar län. Parken ska ha ett fantasytema med allehanda sorters mytiska varelser som alver, orcher och troll, och de holländska investerarna räknar med att man kommer att få uppemot en miljon besökare om året.

Bara timmar efter att press releasen om parken släppts så började de första ansökningarna om att få bosätta sig i parken komma in, och under torsdagen och fredagen formligen forsade det in intresseansökningar och tiggarbrev från personer som bad om att permanent få bosätta sig i sagolandet.

- Det har varit brev från alla möjliga sorters personer, lajvare, stressade storstadsbor, överarbetade karriärsmänniskor och många andra som vill flytta in i parken, berättar sagovärldens representant Ton Theunis för pressen.

- Folk verkar se detta som en chans att fly från sina miserabla liv där allting bara kretsar kring jobb, stress, karriär och att samla på sig fler och dyrare saker.

- Detta var aldrig vår avsikt, man får inte flytta in permanent, vi vill skapa en kommersiell familjeattraktion i stil med Disneyland, och inte  någon sorts medeltida campingplats full med verklighetsfrånvända mongon, berättar Holländaren Ton Theunis för pressen.

Ett flertal personer har dock redan tagit saken i egna händer och flyttat in på området i väntan på att byggandet av parken ska påbörjas. I de norra delarna av sagolandet har en stor grupp lajvare redan grundat byn Nyteg, en by som helt saknar rinnande vatten och elektricitet, men trots detta redan har över 300 invånare, fem kor, fyra getter, fem katter. Aelwyn Snorlastjärna (riktigt namn Ann-Marie Göransson) 26 år är en av de som flyttade in då Nyteg grundades för två dagar sedan, hon berättar varför hon valde att flytta in i sagolandet;
- Jag var inte nöjd med mitt gamla liv, jag avskydde mitt gamla jobb, jag hatade min chef, jag var inneboende och betalade nästan femtusen i månaden för ett litet rum, jag hatade dem jag delade bostad med, jag avskydde bostadsrättsföreningen. De enda gångerna jag var riktigt lycklig var när jag var på lajv, men här kan jag leva i lajvet 24 timmar om dygnet, berättar Aelwyn leende.

En man som presenterar sig som Magnus Getaskalle berättar att han tidigare bodde i Stockholm och jobbade som nätverkstekniker, men efter att spenderat de senaste sju åren framför en dator, antingen på jobbet eller hemma, valde han att flytta till Sagolandet;
- Jag brukade spela World of Warcraft, det var mitt hela liv, det och att jobba, så jag tänkte att det fick vara nog. Jag ångrar ingenting, det är bra här i Nyteg det ska bli ännu mer spännande när de börjar flytta in troll och tomtar och sånt, då blir det perfekt, berättar han entusiastiskt.

- Det enda jag kan klaga på är att det är någon som alltid lyckas bajsa vid sidan om hålet på torrdasset så att det är bajs där man ska sitta. Så är det alltid på lajv, det verkar alltid finnas en jävel på varje lajv som inte kan bajsa ordentligt,
svarar han på frågan om ifall det är något som inte är bra med sagolandet.

En annan grupp som grundat en bosättning i fantasilandet är en grupp Sverigedemokrater, de har bosatt sig i en by de kallar Nya Birka. En plats där de varje dag "leker krig" och fäktas med träsvärd, för att sedan varje kväll festa i en sal där de äter på fläskkött, blodkorv och potatis samt dricker ljummen folköl (kylskåp saknas). Diverse avhopp har dock drabbat gruppen då flera personer insåg att de saknade pizza, kebab och diverse andra icke-skandinaviska maträtter som var omöjliga att få tag på i Nya Birka, i dagsläget återstår endast en liten grupp av de mest världsfrånvända av bosättarna.

Göran Stollerud, professor i postmodernistisk livsstil och vardagstristess vid Lunds universitet har kommenterat det nya sagolandet i Mönsterås;
- Faktum är att en stor del människor omkring oss avskyr sitt moderna liv, sitt jobb, sina vänner och sitt liv, de skulle ge vad som helst för att få flytta in i ett fantasiland där man kan lalla omkring dagarna i ända och träffa på troll och alver. De här människorna finns överallt, de kan sitta mittemot dig på jobbet, de kanske serverar dig hamburgare på McDonalds eller kanske ringer upp dig för att fråga om du vill prenumenera på någon trist dagstidning.

- Horst Schwarzwald skulle passa bra i sagolandet med alla hans fantasier och halvsanningar som han kokar ihop. Vi kan alltid hoppas att han också flyttar dit, avslutar Stollerud.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN OT OT2 OT3 OT4 OT5 OT6
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev