Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Annika Östberg är tydligen viktigare än ekonomin.
Annika Östberg är tydligen viktigare än ekonomin.

Annika Östberg viktigare än ekonomin

Publicerad: 2009-04-09

Annika Östberg anlände idag till Sverige i ett flyg från Kalifornien och fördes till kvinnofängelset Hinseberg. Det är mer än 45 år sedan Annika var i Sverige senaste gången och hon ser alltid risig ut i håret när hon är med i tidningar eller TV, ändå är alla svenskar och alla svenska dagstidningar ense om att hennes öde är viktigare att diskutera än Sveriges ekonomi, IPRED eller Wanja Lundby-Wedin.

Annika dömdes för medhjälp till två mord 1981 och har suttit i ett fängelse i Kalifornien i sammanlagt 25 år. Hur Annika kommer att klara sig på ett svenskt fängelse efter 45 år i USA, och 25 år i Amerikansk anstalt är något som det har varit mindre fokus på.

Det har debatterats ihärdigt på forum och bloggar om Annika Östbergs skuld, om hon betalat sitt brott genom den strafftid hon suttit av samt andra etiska och moraliska föreställningar. En sida hävdar att Annika Östberg är medskyldig till två mord och att detta aldrig kan förlåtas. USA-fetischister som aldrig ifrågasätter något från USA menar att hon lika gärna kunde stanna i fängelse. Somliga menar att hennes skuld är betald i och med de 25 år hon spenderat i fängelse. Andra pekar på hennes uppväxt och hur Kalifornien saknar rehabiliteringssystem för kriminella och att ett sånt system är dömt att misslyckas i längden. Alla sidor är dock överens om att Annika Östbergs öde är viktigare än Sveriges ekonomi, IPRED eller Wanja Lundby-Wedin.

Vidare rapporteras att statsminister Fredrik Reinfeldt varit i kontakt med den Kaliforniske guvernören och fd skådespelaren Arnold Schwarzenegger som var desperat att få överföra Östberg till Sverige eftersom Kalifornien nu står inför grava ekonomiska problem. Enligt uppgifter från en anonym källa vid regeringskansliet spelade Reinfeldt tuff och lyckades få guvernören att säga repliken "I'll be back" och lova att skicka en autograf innan han gick med på att ta emot Annika Östberg.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt, i dessa tider av kritik mot regeringens införande av IPRED och hanteringen av Dawit Isaac-fallet, instämde i åsikten att Annika Östbergs öde är viktigare än allt annat.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka