Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
16 Juni 2024
 
10-kronorssedeln fr ett ansiktslyft upp till 200 kronor samt Ernst-Hugo som portrtt.
10-kronorssedeln fr ett ansiktslyft upp till 200 kronor samt Ernst-Hugo som portrtt.

Riksbanken ger ut ny 200-kronorssedel

Publicerad: 2009-09-28

Riksbanken meddelade i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen att man har för avsikt att ge ut en ny 200-kronorssedel för att öka penningflödet och underlätta daglig hantering av kontanter för svensk handel. I många år har det saknats en sedel i det stora glapp som finns mellan 100-lappen och 500-lappen. Det är av denna orsak som Riksbanken nu beslutat om att införa en sedel med ny valör, det blir den första 200-kronorssedeln i svensk historia.

Dock är det kristider för svensk ekonomi och att trycka upp pengar kostar faktiskt, just det pengar, tro det eller ej! Kommissionen har dock utrett olika sätt att ge ut sedeln på ett kostnadseffektivt vis och en av de utvärderade idéerna visade sig vara väldigt kostnadseffektiv. Genom att använda gamla tryckplåtar för 10-kronorssedeln som avskaffades 1998 kan man lätt producera nya 200-kronorssedlar.
- Det rör sig bara om cirka två-tre dagars arbete för att ändra summan och porträttet på tryckplåten, sen kan vi sätta igång och trycka sedlar. Vanligtvis tar det flera månader för en extern byrå att designa en ny sedel och sedan måste vi tillverka tryckplåtarna, genom detta tillvägagångssätt blir det väldigt enkelt att ge ut nya sedlar, berättar August Svanlund, presstalesman vid Riksbankens enhet för kontantförsörjning.

Den nya sedeln kommer att ha samma format och färger som den gamla 10-kronorssedeln, det enda som skiljer den från den äldre sedeln är summan samt porträttet av konung Gustav VI Adolf som i den nya sedeln har ersätts med ett porträtt av den legendariske skådespelaren Ernst-Hugo Järegård.
- Tidigare sedlar har haft andra kulturpersonligheter som porträtt, 20-lappen har författaren Selma Lagerlöf, ni vet hon som skrev den där tråkiga boken om den där dvärgen Nils. 50-lappen har operasångerskan Jenny Lind och vi kände att det var dags att hylla en skådespelare den här gången och Ernst-Hugo vann enhälligt när vi röstade i fikarummet, berättar en upprymd August Svanlund.

Officiell utgivningsdag är den 1:a Juli då även Posten uppmärksammar Ernst-Hugo Järegårds insatser för svensk kultur genom att ge ut en serie minnesfrimärken med tema från diverse filmer som Ernst-Hugo varit med i, dessa kommer inkludera Raggargänget, Fimpen, Riket samt flera andra filmer.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD DN HD Metro
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby