Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Märkena som använder dubbad tysk skitreklam istället för att spela in sin egen.
Märkena som använder dubbad tysk skitreklam istället för att spela in sin egen.

Dåligt dubbad reklam kan orsaka talproblem

Publicerad: 2009-05-20

En ny rapport släppt av institutionen för lingvistik vid Uppsala universitet pekar på hur talproblem kan orsakas av dåligt dubbad TV-reklam. Rapporten undersöker 200 olika individer som spenderade sammanlagt minst 12 timmar i veckan med att titta på TV3 och Kanal 5.

Man fann att runt 40 personer hade drabbats av vad man kallar "dubbningssyndrom", vilket innebär att personens röst kommer med en lätt fördröjning efter det att munnen börjat röra på sig. Vissa av personerna hade även ett onaturligt högt röstläge och ytterligare fler av de undersökta pratade med en lätt falsettröst.

Rapporten fastställer att de flesta reklamsnuttar som är dubbade har tyska eller holländska som originalspråk, de saluför dessutom nästan alltid mundana konsumtionsprodukter med hög omsättning och av tveksam kvalitét

- Speciellt farliga reklamsnuttar är de som handlar om tandkräm eller tvättmedel och involverar olika tester. En av de värsta har vi som tur inte sett av på flera år, den med de fula ungarna som vill ha leksak, choklad och överraskning i ett, berättar Gösta Bengtsson forskare vid lingvistiska institutionen Uppsala universitet.

- En av de i särklass farligaste reklamsnuttarna sändes för ett par år sedan och var för den tyska godissorten Werthers Original. Som tur är har ju den reklam redan dragits in på grund av helt andra omständigheter, ja ni vet, hela den där grejen med den lille pojken och den äcklige gubben i läderfåtöljen...

Folkhälsoinstitutet uppmanar nu allmänheten att vid tv-tittande hålla för sina öron och humma vinjetten till boktipset ifall man ser att en dubbad reklam håller på att börja. Ifall man märker att hummandet kommer något senare än munnen rör sig är man antagligen redan drabbad och måste snarast uppsöka närmaste vårdcentral.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev