Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 Februari 2024
 
Lucia var ett helgon från ön Sicilien där det bodde väldigt få blonda personer vid den tiden.
Lucia var ett helgon från ön Sicilien där det bodde väldigt få blonda personer vid den tiden.

Första Jultecknet - Din xenofobiska morbror delar en post på Facebook om att "Rädda Lucia"

Publicerad: 2021-11-23

Julskyltning i November är ett av dom säkraste tecknen på att Julen står inför dörren. På senare år har dock en ny julindikator seglat upp på horisonten, dina rasistiska släktingars aktivitet på Facebook.

Småbarnsmamman Camilla från Ludvika berättar för Svenskbladet;
- Häromdagen så jag hur min morbror Arvid delade ett inlägg om skola som förbjudit årets Luciatåg eftersom muslimerna på skolan skulle bli förolämpade.

- En klassisk "fake news" som kommer och går varje år. Min dotter går på just den här skolan och det är med hänsyn till pandemin som Luciatåget endast är öppet för elever, förklarar Camilla.

Den rabiata rasisten Torsten berättar för Svenskbladet;
- Ifall jag ser någonting om förbjudna Luciatåg på skolor som jag aldrig ens hört namnet på i andra delar av Sverige så delar jag på direkten på Facebook. Det är en plikt att värna om våra svenska traditioner och man är faktiskt inte rasist bara för att man tycker illa om mörkhyade människor.

Professor Göran Stollerud, expert på Katolska högtider samt innehavare av Sveriges största samling kapsyler har kommenterat företeelsen;
- Lucia var ett helgon från Siclien, det är en importerad högtid som svenskarna anammade för ca 300 år sedan.

- Sicilien är en ö som invaderats av olika folk under många hundra år, inte minst Morerna från levanten. Det innebär att många Sicilanare är mörkhyade och har svart hår, det finns ingen som vet exakt hur helgonet Lucia såg ut men det är osannolikt att hon var blond.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Helfoder för hund och baby