Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
7 2023
 
Reine & Mimmi i fjällen hittades i Ingemar Bergmans filmarkiv.
Reine & Mimmi i fjällen hittades i Ingemar Bergmans filmarkiv.

Reine & Mimmi i Fjällen i Bergmans filmarkiv

Publicerad: 2012-07-13

Efter att den världskände regissören Ingemar Bergman avled tog Bergmanscenter över förvaltningen av hans hus på Fårö.

I huset återfinns Bergmans TV-rum, ett rum där regissören förvarade sin enorma filmsamling samt även tittade på dessa filmer. Samlingen har beskrivits som ett fantastiskt fenomen, hyllmeter av hyllmeter av prydligt sorterade filmer i bokstavsordning.

Totalt handlar det om 1711 videokasetter, förutom kända klassiska regissörer som Tarkovsij och Kurosawa kan man även hitta filmtitlar som "Ghostbusters", "Jakten på stenen" och "Coccon".

Det som överraskat filmexperter och cineaster världen över är dock upptäckten av komedin"Reine & Mimmi i fjällen" från 1997 i Bergmans filmsamling. Filmen är mer eller mindre okänd utanför Sveriges gränser och har inte hållits i särskilt hög vördnad ens av dom som sett den i Sverige.

Filmen omvärderas nu och rosas av filmkritiker och regissörer världen över, Woody Allen talar om Mimmi & Reine som en av världens fem bästa komedier och regissören Ridley Scott jämför filmen med sin senaste film Promotheus och har sagt att han är imponerad över vad man kan producera på en smal budget i ett litet land som Schweiz.

Upptäckten av filmen har dessutom inneburit ett rejält uppsving för regissören Magnus Skogsberg som under de senaste åren försörjt sig genom att spela rollen Sebastian i ICA:s återkommande reklamserie. Skogsberg planerar nu en uppföljare på filmen "Reine & Mimmi på Finlandskryssning". vilken kommer att spelas in vintern 2012 och ha premiär våren 2013.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev