Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Arkelstens medverkan kan spara filmbolaget miljontals kronor i datoranimationskostnader.
Arkelstens medverkan kan spara filmbolaget miljontals kronor i datoranimationskostnader.

Arkelstens "bjudresa" var filminspelning

Publicerad: 2010-10-28

I de första rapporterna uppgavs att Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten fick en resa betald till Södra Frankrike av oljejätten Shell, något som givit upphov till korruptionsanklagelser.

Det har i efterhand visat sig att dessa uppgifter var oriktiga, i själva verket var det filmbolaget New Line Cinema som betalde resan, dessutom uppger nu Arkelsten själv att syftet var arbete och inte nöje.

Det visar sig dessutom nu att den egentliga anledningen till Arkelstens Frankrikeresa var att hon ska medverka i den nya filmen "The Hobbit - Part One" regisserad av "Sagan om Ringen"-regissören Peter Jackson.

Arkelsten förfrågades om hon ville ha rollen som Gollum i den nya Hobbitfilmen efter att en vän till Peter Jackson under en semester i Sverige sett henne på en uteservering i Stockholm. Peter Jackson förklarar över telefon från New Wellington där han för närvarande befinner sig;
- Datoranimationerna i de tre Sagan om Ringen-filmerna kostade en förmögenhet, dessutom tog de enormt mycket tid att skapa, själva filmandet tog bara tre månader, men datoranimeringarna tog hela åtta månader.

Peter förklarar sedan hur 33-åriga Sofia Arkelsten kom in i bilden;
- När en vän som vanligen bor i London skickade mig ett par foton på Sofia tagna med mobilen så tänkte jag att wow, om vi bara kan övertyga henne att spela Gollum i de nya filmerna så kan vi spara in hundratusentals dollar i kostnader och dessutom slipper vi också vänta på datoranimationsgänget.

Skälet till att Arkelsten länge höll tyst om sin medverkan i filmen uppges vara att hennes strikta kontrakt för Gollum-rollen helt förbjöd henne att diskutera detaljer om filmen med media, ett standardkontrakt för skådespelare i filmbranschen.

- Jag tyckte den här filmrollen passade mig, jag tycker om fantasy och är van i min yrkesroll att drömma ihop olika fantasisituationer som att till exempel bygga tio nya kärnkraftverk i Sverige eller att åka utomlands och bo på fint hotell bara för att lära mig om miljöfrågor.

The Hobbit beräknas ha svensk premiär i November 2012, som vanligt är Tolkienfans välkomna att tälta utanför biograferna i Stockholm och Göteborg ett par månader innan premiären, är man däremot bara hemlös får man inte tälta någonstans i city.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: expressen svd aftonbladet DN Expressen2 SvD2 SVT DN2 HD SvD3 SvD4 DN3 DN4 HD2 aftonbladet2 aftonbladet3 Expressen3 exp4 exp5 exp6 exp7 aftonbladet4 svd5 TV4 nyhetskanalen sr svt svt2 svt3
Annons