Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Är det off-lajv att använda kondom?

"Är det off-lajv att använda kondom?"

Publicerad: 2010-06-23

Fråga: Hej Linnea,
Jag är en tjej som precis varit på mitt första lajv, det är en slags rollspel som ofta sker ute i skogen. Jag följde med några vänner för att prova på det för ett par veckor sedan. Det var rätt kul, vi tältade och hade medeltidskläder på oss och pratade liksom medeltida utan att använda några moderna ord.

En av kvällarna satt vi runt en lägereld och drack folköl ur lerkrus och jag började prata med en rätt snygg kille. Det var rätt mysigt runt elden och under kvällen som gick började vi hångla och sen smög vi iväg till hans tält, där vi började klä av varandra.

Men när jag tog fram en kondom började han klaga. Enligt honom var det så kallat off-lajv att använda kondom, off-lajv är föremål som inte hör hemma i lajvmiljön eftersom dem hör hemma i den moderna världen, till exempel coca cola flaskor, plastkassar eller andra moderna saker.

Eftersom han sa att det var off-lajv och förbjudet  struntade jag i kondomen, men nu i efterhand undrar jag om det verkligen var rätt? Kan dem verkligen bestämma över sånt på lajv?

Det är inte allt, efter vi hade haft sex ett par gånger somnade vi båda, nästa morgon när jag vaknade var han borta och hans kompisar berättade att han hade tagit en tidig buss hem till Karlstad, trots att det var hela två dagar kvar av lajvet.

Jag lyckades dock få tag på hans telefonnummer och när lajvet var slut och jag kommit hem igen ringde jag upp honom. Först var det tyst i andra ändan av luren, men sen efter typ en halv minuts tystnad sa han att allting som hände mellan Leifur och Freija, våra rollkaraktärer, den där natten var in-lajv och inte hade något med verkliga världen att göra. Det var bara en del av lajvet och inget att fästa sig vid liksom, det var konstigt liksom, för den där natten hade han kallat mig vid mitt riktiga namn och berättat en massa saker som inte var in-lajv, som att han pluggade Multimedia i Karlstad.

Samtidigt berättade han att Leifur hade varit lycklig över mötet och att ifall jag skulle åka på lajv igen i sommar så ville Leifur gärna träffa mig igen. Jag fattar verkligen noll nu, är det såhär det är på lajv? Visst att man spelar olika roller men ändå?
Maria, 20

Linnea svarar: Hej Maria, uppriktigt sagt så är jag inte riktigt hemma på det där med lajv, fast jag känner igen upplägget med rollspel där man bär olika sorters dräkter. Oftast handlar det ju om sjuksköterskor, MC snubbar eller rörmokare, men jag kan tänka mig att även medeltida miljöer förekommer.

Dessa "rollspel" går ut på att man för en kväll klär ut sig och låtsas vara en annan person, detta eftersom själva tanken kan vara en mycket stark afrodisiaka, särskilt just hos kvinnor vilkas tankeprocess skiljer sig från män vilka föredrar pornografiska filmer, medan upphetsning hos kvinnan är något mer invecklat.

Det låter faktiskt som han talat sanning för dig, i den här sortens aktiviteter finns nämligen en överenskommelse att man låtsas vara någon annan för en vis tid och inte medger ifall man känner igen någon.

Däremot rekommenderar jag absolut att du ska använda kondom, förutom att förhindra oplanerad graviditet så skyddar det även mot könssjukdomar, kondom är ett måste, särskilt ifall du ska leka rollspel på någon av de många olika klubbar som finns för det syftet.


Är det tidsenligt att använda kondom vid fantasylajv undrar veckans insändare.
Är det tidsenligt att använda kondom vid fantasylajv undrar veckans insändare.

Annons

Linnea HedåsLäsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 68 kommentarer

arg Lajvar !!
Lajv och levande rollspel i sex är helt olika saker.Jag blir arg när en expert uttalar sig fel och uttalarsig efter att den sagt att den inte vet vad den pratar om.du har alltid rätt att skydda dig och nej killen gjorde inte rätt!hangick off i sammanhanget och ingen diskussion om det hela verkar ha hänt då har det ju inte förekommit någon överenskommelse som det står i svaret.det han gjorde var helt fel.du ska aldrig göra nått du inte vill vad folk än säger

Elin , (för 40 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Helt rätt!!
Det fanns även alternativa skydd under medeltiden, det är precis som att säga att vegetarianer inte kan överleva utan kött. Det finns bönor, eller?? Gällande sexuellt skydd finns till exempäel kotarm, kastrering eller helt enkelt kyskbälte. Man kan också slå upprepade gånger mot de bådas könsorgan, jag har hört att det kan hjälpa. När jag går på lajv har jag alltid en 18 centimeter lång kotarm i myntpungen. Man vet ju aldrig.

Lajvmannen, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Inte okej
Detta är inte okej. Om du ville använda skydd så skulle du ha gjort det. Det är verkligen inte off. Om man skall prata rollspel kunde han lika gärna rollspelat att det var en gristarm (medeltida kondom). Men jag skulle nog hålla med Emma, träffas istället utanför lajvet för sådant, det är nog säkrast. Speciellt om du inte känner pojken i fråga.

Max, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

fucked up
"...men sen efter typ en halv minuts tystnad sa han att allting som hände mellan Leifur och Freija, våra rollkaraktärer, den där natten var in-lajv och inte hade något med verkliga världen att göra." hej schizofreniunge?

rikard, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Skydda dig.
Detta var ett lajv, inte ett sexuellt rollspel. Jag har lajvat i flera år och det är ALDRIG off att skydda sig. Ett tips är att undvika sex på lajv. Tycker killen om dig så kan ni träffas utanför, i den riktiga världen.

Emma, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev