Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Svenska jägare har fått total hybris efter två vargjakter.
Svenska jägare har fått total hybris efter två vargjakter.

Jägare tar svensk viltvård utomlands

Publicerad: 2011-01-20

Efter årets vargjakt har den svenska jägarkåren beslutat sig för att även hjälpa andra länder att bedriva en seriös viltvård.

Det var miljöminister Andreas Carlgren (c) som inför vargjakten 2010 slog fast att vargstammen blir hjälpt av jakt då enbart de genetiskt svaga djuren är de som blir skjutna, en princip som de svenska jägarna nu tagit fasta på när de riktar blicken utomlands.

Flera grupper av jägare har redan rest utomlands och fler resor är planerade, en av de många luttrade jägare som ska bege sig iväg utomlands har pratat med Svenskbladet;
- Det handlar om betydelsen av att kunna hjälpa andra länder att bevara utrotninghotade djurstammar genom att skjuta av en 40-50% av dem, förklarar jägaren Adolf Tyskström.

- Och såklart har man ju jävligt kul samtidigt,
tillägger han och klappar förnöjt på ett gevär som han insisterat ha i knäet under hela intervjuen.

Den grupp jägare som reste till Tunisien för att motverka inaveln hos vildsvin blev dock själva villebråd då de jagades av en grupp vildsinta demonstranter i ett missförstånd där de misstogs för att vara milis.

Tunisiensällskapets missöde kommer dock inte hindra fler expeditioner för att hjälpa utrotningshotade djur, Adolf Tyskström berättar;
- En grupp jägare har bokat biljetter till Kina för att där hjälpa till att motverka inavel inom pandastammen, sen har vi ett sällskap som ska jaga indokinesisk tiger i Vietnam, för att hjälpa dem.

Tyskströms kamrat Steiner Sven Stenström bekräftar resan;
- Vi ska rädda pandorna, vi ska skjuta av minst ett par hundra av dem så  de inte blir så jävla inavlade när de parar sig efteråt.

- Det känns så fint att kunna ge någonting till de här länderna, Sverige är ju trots allt den nation i världen som ligger i framkant när det gäller bevarandet av utrotninghotade arter,
förklarar Stenström.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: svd svd2 dn sydsvenskan hd svd3 svd4 barometern hd
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam