Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Bilsexguiden, nu med Cherine och Erik.
Bilsexguiden, nu med Cherine och Erik.

RFSU återutger bilsexguide i ny banbrytande version

Publicerad: 2009-04-13

Efter beskyllningar om att förstärka gamla traditionella könsroller och uppfattningar ändrade idag RFSU på sitt informationsmaterial. RFSU står för Risksförbundet för Sexuell Upplysning, och det är just upplysningsbiten som RFSU kritiseras för att ha misslyckats med och då specifikt deras senaste publikation bilsexguiden.

Från feministhållet hördes kritik mot att kvinnan i bilsexguiden var blond;
- Varför en mörkhårig man och en blond kvinna? Var är alla mörkhåriga kvinnor i Sverige? De existerar inte i reklam eller på tidningsframsidorna. Kolla en vanlig tidningshylla eller reklamen så får ni själva se. En kvinna kan faktiskt vara mer än blondin i dagens Sverige. Jag kräver bättring. skriver signaturen Feministen.

Det var dock inte den enda kritiken mot hur bilsexguiden utformats, kritik riktades även om att man missade de grupper man egentligen ville vända sig till, bland annat ungdomar från kulturer där sex före bröllopet är tabu. I samband med detta ställdes frågan varför bilsexguiden illustrerade en blond svensk flicka och en mörk invandrarkille.

- Varför inte illustrera detta med en svensk kille och en invandrartjej? Det vore väl banbrytande? Kommenterar folkpartiets Gulan Venevidivici ordförande för Liberal Mångfald.

Och detta är precis vad RFSU har beslutat att göra, Annika Sääkosug, presstalesmanskvinna vid RFSU kommenterar;
- Vi kände att vi kanske varit för politiskt korrekta och att vi diskriminerade invandrartjejerna där ute och förstärkte en roll som skapats åt dem som tysta, skötsamma, initativlösa, och kanske värst av allt, oförmögna att kunna njuta av ett rejält knull.

Illustratören gjorde således om beskrivningarna i bilsexguiden, killen blev en blond svensk kille och flickan till en muslimsk invandrartjej iklädd en så kallad hijab, en huvudsjal. Bilsexguiden anger inga namn men man kan anta att det är en irakisk-kurdisk tjej 22 år gammal vid namn Cherine  som sagt till sina föräldrar att hon ska hem till en kompis och baka hamantashen, men som i själva verket sätter på den hemlige pojkvännen Erik i hans Saab på en avlägsen parkering.

- Denna version känns mycket bättre, kommenterar Sääkosug, men det finns självklart också en risk att Sakine Madon anklagar oss för att ha förenklat allting och att vi bara beskriver invandrartjejer som någon sorts "exotiska liberala varelser från förorten", tillägger Sääkosug.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev