Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Vad personer du aldrig träffat och aldrig kommer träffa skriver om dig är något du måste bry dig om.
Vad personer du aldrig träffat och aldrig kommer träffa skriver om dig är något du måste bry dig om.

Näthatschock på Internet

Publicerad: 2009-07-09

Anonymiteten på internet gör att kränkande och elaka kommentarer sprider sig. I synnerhet verkar det som att modebloggar, politiska bloggar samt sportbloggar drabbas av näthatet.

Pål Åkeshammar, Universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, tror att det är anonymiteten gör nätet till en attraktiv plats för frustrerade arslen att göra sig av med sina frustrationer och aggressivitet. Om dessa personer har problem på till exempel jobbet, hemma eller i en relation är det lätt att lufta känslorna där man inte kan bli identifierad och därför inte heller behöver stå för det man säger.

Han tror att det främst är yngre som ligger bakom kränkande kommentarer på nätet, han menar att hat är en känsla som unga elaka och jävlig snorungar inte alltid kan kontrollera.
- För unga personer är hjärnan inte helt mogen, inte förrän en person är i 20-25 års ålder kan hjärnan stå emot alla impulser som kommer ur starka känslor som kärlek, hat och annat, vilket gör att de inte alltid kan kontrollera sina handlingar. Detta förekommer även bland vuxna också såklart, men inte i lika stor utsträckning, för vuxna kallas diagnosen för detta tillstånd 'Skitstövel'.

Sven-Otto Littorin, moderat arbetsmarknadsminister, är en av de många politiker vars blogg har drabbats av hatkommentarer, Sven-Otto Littorin berättar själv om problemen;
- Det var någon inne på min blogg häromdagen och skrev en kommentar om att Moderaterna sänkt skatten för mycket och inte lagt några pengar på att skapa arbetstillfällen, man blir ju bara så jävla förbannad. Folk håller på såhär, och helt anonymt!

Forskning visar att modebloggar som drivs av narcisstiska, fåfänga, materiella tjejer i åldern 15-21 löper högst risk att utsättas för hatiska kommentarer. En av de modebloggare som drabbats är 18-åriga Sandra Eklund, en mängd av kritiserande och elaka kommentarer för ett par månader sedan fick henne nästan att stänga ned sin modeblogg;
- Jag har svårt att se mig i spegeln nu, jag hör liksom hur röster skriker kommentarerna i min blogg åt mig när jag står och tittar mig i spegeln och poserar i dagens outfit

Sandra fortsätter berätta om hur mycket näthatet berör henne och om hur hon hanterar det;
- Vad helt okända människor på internet som jag aldrig kommer att träffa tycker om mig är helt avgörande för hur jag lever mitt liv och min sinnesro. Jag fortsätter ett tag till även om det är hårt just nu, särskilt jobbigt är det efter att jag varit inne på andra personers bloggar och spammat 3-4 inlägg på raken med bara reklam för min egen modeblogg, då är näthatet som störst och elaka och okänsliga kommentarer haglar på min blogg.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 NM DN3 NM2 DN4
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!