Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Kampsportsspel som Last Ninja och IK+ inspirerade till våldsdåd hos unga.
Kampsportsspel som Last Ninja och IK+ inspirerade till våldsdåd hos unga.

The Last Ninja orsakade våldsvåg på 80-talet

Publicerad: 2010-03-25

Forskare har nu efter närmare 20 års efterforskning lyckats spåra ursprunget till den tidigare oförklarliga våldsvåg som utbröt bland ungdomar på 80-talet. Man har nu kunnat koppla våldsutbrottet till en av de först tillgängliga hemdatorerna, Commodore 64, och det stora utbud av våldsförhärligande spel som fanns tillgängliga på denna till synes oskyldiga dator.

Egon Husmark-Nilsson har lett forskningen som ägt rum vid jättestora forskningsinstitutet i industriområdet forskningsvalla i Hälsingland;
- Våra efterforskningar sträcker sig tillbaka över 25 år i tiden och allt vårt material pekar på samma sak, det var kampsportsspelen på Commodore 64:an som förråade vanliga ungdomar och tog med sig våldet fr[n datorspelen ut till gator och torg.

- Det rör sig om en hel samling av olika spel som alla har gemensamt att man slår ned folk, the Last Ninja, Yie Ar Kung Fu, Kung Fu Master, till viss del även fäktningssekvenserna i Pirates!. Listan kan göras lång men detta var alla spel som inspirerade till menlöst våld, berättar Husmark-Nilsson.

Husmark-Nilsson menar att Commodore 64:an kom i en brytningstid då de flesta föräldrar inte förstod sig på datorer, visste hur de kunde användas eller vad deras barn gjorde med dem;
- Det var väldigt naivt, föräldrar visste helt enkelt inte vad deras barn höll på med. Barn så unga som 12 år satt ensamma framför ultravåldsspel som Bruce Lee och International Karate+, detta hade stor effekt på deras unga psyken.

Undersökningen visar dock även en positiv sida i utvecklingen, dagens speltillverkare har större omsorg och medvetandet om datorspelens effekter är mycket större hos föräldrarna än det var på 80-talet.
- Många av spelen till C64:an skulle vara otänkbara för dagens spelkonsoller, spel som Commando Libya, Party Girls och Sam Fox Strip poker skulle förbjudas på direkten, berättar Husmark-Nilsson för Svenskbladet.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!