Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
De vapen som varningsskotten avlossades med.
De vapen som varningsskotten avlossades med.

Svensk militär grep pirater

Publicerad: 2009-05-27

Svenska marinen hyllas nu efter sin första användbara insats på nära 150 år. Det hela började med ett anrop på radions allmänna nödkanal. Larmet kom från det grekiska bulklastfartyget Antonis: "Vi angrips av pirater som skjuter med handeldvapen och raketgevär, dessutom har vi slut på fetaost!"

När det svenska farttyget HMS Malmö anlände till platsen såg man att piraternas fiskebåt var i full färd med att borda fartyget. När piraterna fick syn på det svenska fartyget försökte de fly, den svenska marinstyrkan avfyrade då varningsskott, först med pistol, sedan med gevär, följt av kpist och hagelbössa,  sen automatkarbin, prickskyttegevär, gatlingkanong och till sist skeppets 57 mm kanon.

Piraterna i fiskebåten gav därefter upp och kunde gripas, de kommer nu att fraktas till Kenya där de kommer vistas ett tag innan de återigen släpps tillbaka till Somalia igen.

Kommendörkaptenen Jöns Magnusson berättar om insatsen;
- Som svensk officer har jag äntligen efter närapå 40 år i tjänst äntligen fått avlossat ett skott i en riktig stridssituation, så det känns ju rätt pirrigt spännande nere i magen! Det var synd att de gav upp så snabbt för halva besättningen fick ingen chans att skjuta ens.

- Ja jävlar det var kul, vi funderar nästan på att släppa dem så vi får jaga dem igen, berättar kapten Magnusson, fast då blir väl jänkarna och EU:s koordinationscentral sura såklart, tillägger Magnusson samtidigt som han skamset tittar ned i akterdäcket.

Samordningsansvarige officer för EU-styrkan, Joubert Bernard berättar om flottoperationen ifrån centralkontoret i Italienska Palermo;
- Tanken är att vi ska använda oss av en så kallad getingtaktik, piraterna är getingar och vi ska fånga dem och slå ihjäl dem en efter en. Getingboet, alltså Somalia, låter vi dock vara orört, det är enklare att ta getingarna en och en, eller ehm något i den stilen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev