Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Med ny hissteknik rknar hissen ut nr den ska komma.
Med ny hissteknik rknar hissen ut nr den ska komma.

Revolutionerande ny hissteknik uppfunnen

Publicerad: 2009-08-28

En revolutionerande ny hiss presenterdes under gårdagen av den svenske uppfinnaren Mattias Borgstöm. Själva konstruktionen är densamma som hos traditionella hissar, dock har den en särskild förättring I själva anropssystemet som skiljer den från vanliga hissar.

Hissen använder sig av en ny teknik som uppfinnaren Mattias Borgström kallar för 'kumulativ anropslogik', vilken arbetar efter principen att hissen kommer till önskad våning snabbare ifall åtskilliga tryck sker på våningens hissknapp.

Uppfinnaren Mattias Borgström berättar hur han fick iden till hissen när han besökte ett 10 våningars kontorshus i Stockholm och inväntade hissen på bottenvåningen;
- En kvinna i 40-års åldern dök upp, välklädd och elegant såg hon ut, dock verkade hon något stressad. Hon tryckte på knappen för att tillkalla hissen, trots att den lyste eftersom jag redan tryckt på den. Sedan stod hon och väntade circa 5-6 sekunder innan hon suckade djupt och tryckte på hissknappen igen tre - fyra gånger på raken.

- Det var då jag insåg att det finns ett behov av hissar som kan avgöra hur angelägen personen som väntar är. Min nya hisskonstruktion använder sig av kumulativ anropslogik, desto fler gånger man trycker på knappen ju snabbare kommer hissen till din våning, logiskt eller hur?
Berättar uppfinnaren Mattias Borgström.

Borgström menar dessutom att den nya tekniken inte är begränsad till hissar utan kan användas inom åtskilliga olika områden;
- En modifierad variant skulle exempelvis kunna användas för övergångsställen, där har jag också observerat människor som trycker åtskilliga gånger på knappen när de vill att det ska växla om till grön gubbe snabbare.

Patent- och registreringsverket har redan godkänt Mattias patentansökan för den nya tekniken och på myndigheten är man förvånade att ingen har kommit att tänka på iden tidigare.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons